Syskyinen metsätiemaisema. Kaiksi miestä kulkevat selin ja työntävät kottikärryjä.

Juttu

|

Demokratia

Arjen taidot ja itsetunto vahvistuvat tuetussa koevapaudessa

Helsingin Itäkeskuksen asiakastilassa vapautuvat vangit harjoittelevat arjen perustaitoja, kuten viikko-ohjelman noudattamista, ruoanlaittoa, siivousta, digitaitoja ja itsenäiseen asumiseen liittyviä rutiineja. Kuntouttava työtoiminta toteutetaan Vihreän Veräjän toimipisteessä Skatan tilalla

Kun normaali arki sujuu, ihmisen kokemus yhteiskuntaan kuulumisesta sekä luottamus itseen ja ympäristöön vahvistuvat. Toimijuuden tunne kasvaa, kun henkilö ei enää koe kuuluvansa vankilaan tai rikolliseen elämään, vaan tavalliseen yhteiskuntaan tavallisena kansalaisena

Kolme miestä (yksi n 40-v, silmälasit ja kaksi selin) ja yksi nainen, n 50-v, keskustelevat pöydän äärellä.
Asiakastyöntekijä Heikki Oravasaari, projektipäällikkö Virpi Riekki, Kevin ja Vertti keskustelun äärellä.

Tuettu koevapaus on tuonut Vertille turvallista rutiinia elämään ja vahvistanut hänen valmiuksiaan sosiaalisiin kohtaamisiin.

”Olen rohkaistunut ihmisten kanssa toimimiseen. Vieraannuin arjesta pitkän vankilassa olon aikana. Nyt olen päässyt eroon ihmispelosta”, Vertti kertoo.

Kuva yhteisistä pelisäännöistä (Ollaan ajoissa, avoimia, selvin päin sekä kunnioitetaan muita, ei puhuta asioista muualla, vältetään puhelimen käyttöä. Vierellä näkyy kahden miehen jalat, joissa nilkkapannat.
Yhdessä laaditut toimintatavat ovat Itäkeskuksen asiakastilan seinällä. Koevapaudessa olevan liikkumista seurataan nilkkapannan ja älypuhelimen avulla.

Perustoiminnassa harjoitellaan ruoanlaittoa, aikataulujen noudattamista, vapaa-ajan suunnittelua ja talousasioiden huolehtimista. Asiakastilan siivous hoidetaan yhteisvoimin.

”Arkeen palaaminen vankilan jälkeen on ollut sulavaa. Täällä autetaan tavallisissa arkisissa asioissa, esimerkiksi Kela- ja opiskeluasioissa. Tärkeintä on, että pääsi pois vankilaympäristöstä”, toimintaan osallistunut Kevin kertoo.

Vertti on samaa mieltä. Hän kokee, että pääasia on ollut päästä uuteen ympäristöön ja saada harjoitella arjen rutiineja tuetusti.

Pöydällä uuniin meneviä ja valmiita juustokuorrutteisia lämpimiä leipiä. Kuva: Virpi Riekki.
Toimintapäiviin kuuluu yhteinen ruoanlaitto ja ruokailu. Vuorossa lämpimät uunileivät ja makkarasoppa

”Täällä olen oppinut laittamaan ruokaa. Teemme arkiruokaa yhdessä päivittäin. Ohjaajat ja me osallistujat suunnittelemme yhdessä seuraavan viikon ohjelman”, Vertti sanoo.

Projektipäällikkö Virpi Riekki pitää tärkeänä henkilökunnan ohjaamia muutosta tukevia ryhmäkeskusteluja sekä yhteistyötä kumppanitoimijoiden kanssa. Kalliolan digikurssilla on luotu sähköposti, laadittu tekoälyä käyttäen taitopohjainen cv sekä harjoiteltu ohjelmien käyttöä. Aspan asumisen ajokortti -kurssilla on käyty läpi asumisen sääntöjä, oikeuksia sekä talousasioita.

Kaksi noin 40-vuotiasta miestä metsikössä, toinen tekee aitakuoppaa ja toinen katsoo.
Heikki Oravasaari tekee pohjia aitatolpalle Skatan tilalla Uutelassa.

Sininauhaliiton Vihreän Veräjän Skatan tila on järjestöjen luontotoiminnan maatila, jossa koevapaudessa olevat henkilöt ovat toteuttaneet kuntouttavaa työtoimintaa. Töitä on suunniteltu osaamisen ja kiinnostuksen perusteella. Kasvukauteen painottuvia töitä ovat viheralueiden hoitotyöt, pienimuotoiset huolto- ja nikkarointihommat kuten aidan rakennus ja rikkoutuneiden ikkunoiden korjaaminen. Talviaikaan tilalla on tehty tarpeen mukaan lumitöitä sekä huolehdittu päätalon siisteydestä.

Noin 40-vuotias kalju mies, kuviollisessa paidassa, katsoo suoraan kameraan. Pieni hymyn häive. Istuu sohvalla; taulut seinällä.
”Loppupelissä muutos on paljon kiinni henkilön omasta motivaatiosta”, Rudi sanoo.

Koevapaudesta työelämään -hanke

Sininauhaliiton Koevapaudesta työelämään -hankkeessa (2022–2025) tuetaan alle 40-vuotiaiden rikostaustaisten henkilöiden kiinnittymistä yhteiskuntaan ja kehitetään valmennusmallia valvotun koevapauden onnistumisen tukemiseksi.

Koevapauden aikainen kuntouttava toiminta mahdollistaa vankilasta vapautuvalle turvallisen keinon harjoitella siviilielämää ennen varsinaista vapautumista. Parhaimmillaan asiakkaat työllistyvät, lähtevät ammattikouluun tai pääsevät mukaan työkokeiluun, työharjoitteluun tai kuntouttavaan työtoimintaan.

Rudi suoritti Rikosseuraamusalan kokemusasiantuntijakoulutuksen työharjoittelun hankkeessa ja jatkoi siitä työkokeiluun vertaisohjaajana vuonna 2024. Hän kävi yksilökeskusteluja vankien kanssa, avusti ryhmätoiminnassa ja toimi ohjaajana työtoiminnassa.

Rudin kohdalla motivaatio muutokseen on löytynyt. Hän on esimerkki, miten elämälle voi löytää uuden suunnan ja merkityksellistä sisältöä. Kaikkien kokemuksien jälkeen perusarki on se, mikä tuntuu parhaalta.

”Hienointa on, kun pystyy olemaan jollekin tukena.  Vie aikaa, että ihmisen arki normalisoituu vankilassa olon jälkeen. Mitä pidempi koevapaus, niin sitä parempi”, Rudi pohtii.

Lue myös aiemmat artikkelit:
Koevapaus on silta vankilan ja vapauden välillä. Osallistujien haastattelu (10.12.2024)

Vertaisuus on empatiaa, ymmärrystä ja ihmisen näkemistä. Rudin haastattelu (12.8.2024)

Henna Tarjanne-Lekola

Kirjoittaja toimii viestinnän suunnittelijana Sininauhaliitossa. Henna syttyy dialogista ja hyvinvointiteemoista. Elementissään hän on vuorovaikutuksen mahdollistaja, joka kannustaa kollegoja onnistumisiin ja yhteisen ymmärryksen löytämiseen.

Arkiset kohtaamiset vahvistavat luottamusta