
Artikkeli
Juttu
|Demokratia
Henna Tarjanne-Lekola – Teksti ja kuvat
Helsingin Itäkeskuksen asiakastilassa vapautuvat vangit harjoittelevat arjen perustaitoja, kuten viikko-ohjelman noudattamista, ruoanlaittoa, siivousta, digitaitoja ja itsenäiseen asumiseen liittyviä rutiineja. Kuntouttava työtoiminta toteutetaan Vihreän Veräjän toimipisteessä Skatan tilalla.
Kun normaali arki sujuu, ihmisen kokemus yhteiskuntaan kuulumisesta sekä luottamus itseen ja ympäristöön vahvistuvat. Toimijuuden tunne kasvaa, kun henkilö ei enää koe kuuluvansa vankilaan tai rikolliseen elämään, vaan tavalliseen yhteiskuntaan tavallisena kansalaisena
Tuettu koevapaus on tuonut Vertille turvallista rutiinia elämään ja vahvistanut hänen valmiuksiaan sosiaalisiin kohtaamisiin.
”Olen rohkaistunut ihmisten kanssa toimimiseen. Vieraannuin arjesta pitkän vankilassa olon aikana. Nyt olen päässyt eroon ihmispelosta”, Vertti kertoo.
Perustoiminnassa harjoitellaan ruoanlaittoa, aikataulujen noudattamista, vapaa-ajan suunnittelua ja talousasioiden huolehtimista. Asiakastilan siivous hoidetaan yhteisvoimin.
”Arkeen palaaminen vankilan jälkeen on ollut sulavaa. Täällä autetaan tavallisissa arkisissa asioissa, esimerkiksi Kela- ja opiskeluasioissa. Tärkeintä on, että pääsi pois vankilaympäristöstä”, toimintaan osallistunut Kevin kertoo.
Vertti on samaa mieltä. Hän kokee, että pääasia on ollut päästä uuteen ympäristöön ja saada harjoitella arjen rutiineja tuetusti.
”Täällä olen oppinut laittamaan ruokaa. Teemme arkiruokaa yhdessä päivittäin. Ohjaajat ja me osallistujat suunnittelemme yhdessä seuraavan viikon ohjelman”, Vertti sanoo.
Projektipäällikkö Virpi Riekki pitää tärkeänä henkilökunnan ohjaamia muutosta tukevia ryhmäkeskusteluja sekä yhteistyötä kumppanitoimijoiden kanssa. Kalliolan digikurssilla on luotu sähköposti, laadittu tekoälyä käyttäen taitopohjainen cv sekä harjoiteltu ohjelmien käyttöä. Aspan asumisen ajokortti -kurssilla on käyty läpi asumisen sääntöjä, oikeuksia sekä talousasioita.
Sininauhaliiton Vihreän Veräjän Skatan tila on järjestöjen luontotoiminnan maatila, jossa koevapaudessa olevat henkilöt ovat toteuttaneet kuntouttavaa työtoimintaa. Töitä on suunniteltu osaamisen ja kiinnostuksen perusteella. Kasvukauteen painottuvia töitä ovat viheralueiden hoitotyöt, pienimuotoiset huolto- ja nikkarointihommat kuten aidan rakennus ja rikkoutuneiden ikkunoiden korjaaminen. Talviaikaan tilalla on tehty tarpeen mukaan lumitöitä sekä huolehdittu päätalon siisteydestä.
Koevapaudesta työelämään -hanke
Sininauhaliiton Koevapaudesta työelämään -hankkeessa (2022–2025) tuetaan alle 40-vuotiaiden rikostaustaisten henkilöiden kiinnittymistä yhteiskuntaan ja kehitetään valmennusmallia valvotun koevapauden onnistumisen tukemiseksi.
Koevapauden aikainen kuntouttava toiminta mahdollistaa vankilasta vapautuvalle turvallisen keinon harjoitella siviilielämää ennen varsinaista vapautumista. Parhaimmillaan asiakkaat työllistyvät, lähtevät ammattikouluun tai pääsevät mukaan työkokeiluun, työharjoitteluun tai kuntouttavaan työtoimintaan.
Rudi suoritti Rikosseuraamusalan kokemusasiantuntijakoulutuksen työharjoittelun hankkeessa ja jatkoi siitä työkokeiluun vertaisohjaajana vuonna 2024. Hän kävi yksilökeskusteluja vankien kanssa, avusti ryhmätoiminnassa ja toimi ohjaajana työtoiminnassa.
Rudin kohdalla motivaatio muutokseen on löytynyt. Hän on esimerkki, miten elämälle voi löytää uuden suunnan ja merkityksellistä sisältöä. Kaikkien kokemuksien jälkeen perusarki on se, mikä tuntuu parhaalta.
”Hienointa on, kun pystyy olemaan jollekin tukena. Vie aikaa, että ihmisen arki normalisoituu vankilassa olon jälkeen. Mitä pidempi koevapaus, niin sitä parempi”, Rudi pohtii.
Lue myös aiemmat artikkelit:
Koevapaus on silta vankilan ja vapauden välillä. Osallistujien haastattelu (10.12.2024)
Vertaisuus on empatiaa, ymmärrystä ja ihmisen näkemistä. Rudin haastattelu (12.8.2024)
Kirjoittaja toimii viestinnän suunnittelijana Sininauhaliitossa. Henna syttyy dialogista ja hyvinvointiteemoista. Elementissään hän on vuorovaikutuksen mahdollistaja, joka kannustaa kollegoja onnistumisiin ja yhteisen ymmärryksen löytämiseen.
Artikkeli
Pääkirjoitus
Juttu
Haastattelu
Pääkirjoitus