Seinäkkeen päällä on irtokirjainpalikoista koottuna sana Welcome.

Keskustelu

|

Oikeudet

”Minulta meni kuukausia päästä korvaushoitoon”

Satakunnan Sininauhan kohtaamispaikka Lissu Social Clubin kävijät keskustelivat päihdepalveluista. Lissun kävijöiden mukaan päihdepalveluihin pääsee liian hitaasti ja päihdeongelma nähdään ihmisen omana vikana – ei niinkään sairautena.

Lissu Social Clubin kävijät kokevat, että päihdepalveluissa on myös eroja: jotkut saavat paljon kokonaisvaltaisempaa hoitoa kuin toiset. Työntekijöiden taipumus leimata ihmisiä päihdetaustan perusteella on myös ongelma.

Hidasta

”Päihdepalveluihin pääsy on aivan liian hidasta. Minulta meni kuukausia päästä korvaushoitoon.”

Ymmärtämätöntä

”Päihderiippuvuutta ei ymmärretä – se nähdään ihmisen omana vikana. Päihdepalveluissa käytetään rangaistuksena sitä, että ihminen ei käyttäydy toiveiden mukaan.

Kun olet kerran leimaantunut, sinun on vaikeampi saada apua eivätkä lääkärit enää usko sinua. Leimaantuneena et esimerkiksi enää saa reseptilääkkeitä. Tämän seurauksena reseptilääkkeitä ostetaan katukaupasta, jolloin käyttö lähtee usein lapasesta eikä ole laillista.”

Kädenjälki, joka muodostuu stop-sanoista.

Pysähtynyttä

”Tuntuu siltä, että lääkärit ovat pakkotyössä eikä heitä kiinnosta asia sen enempää. Palveluissa tehdään aina samat asiat eikä tilannetta viedä muuten eteenpäin.

Olen myös kokenut sen, että psykiatri menetti hermonsa minuun. Onko se sitten ammattimaista?”

Epätasa-arvoista

”Päihdepalveluissa on myös eroja. Jotkut saavat paljon monipuolisempia palveluita kuin toiset, kuten esimerkiksi terapiaa sekä ohjeita syömiseen ja liikkumiseen.

Yleisesti kuulluksi tuleminen on ongelma. On tärkeää, että ihminen saa elämäänsä jotain, mitä hän itse haluaa eikä pelkästään sitä mitä toinen tuputtaa, sillä se on turhauttavaa. Se on kauhea ongelma.”

Pyöreä logo, jossa lukee Social Club, Lissu, Palvelupiste. Logon keskellä on sydän ja kaksi ruusua.

Lissu Social Clubin kävijät

Lissu Social Club on kynnyksetön palvelupiste Porissa. Lissun avoin yhteisö toivottaa kävijät tervetulleiksi sellaisina kuin he ovat, päihtyneinä tai selvinpäin. Palvelupisteen viihtyisissä tiloissa voi nauttia kupin kahvia ja levähtää tai vaikka pestä pyykkiä ja saada apua omien asioiden hoitamiseen.

Päihdepalvelut ovat osa päihdepolitiikkaa

Pääkirjoitus

All inclusive -hotelli ja Humen käänteinen giljotiini

Lue artikkeli
Tiiliseinän edessä seisoo vasemmalla hupparissa poninhäntäpäinen hymyilevä nuorehko nainen. Hän näyttää voitonmerkkiä vieressään oikealla puolella seisovan miehen pään päällä. Miehellä on lippalakki ja talvianorakki ja kauluspaita ja hän kättään naisen olkapäällä.

Haastattelu

"Tärkeintä on nähdä potentiaali, ei rajoituksia"

Lue artikkeli

Artikkeli

Miksi huumausaineiden käytön rangaistavuudesta kannattaisi luopua?

Lue artikkeli
Piirroskuva. Kämmen, jossa on kourallinen erimuotoisia tabletteja ja pillereitä.

Artikkeli

Riskinä huumeiden käytön rangaistavuuden poistossa on niiden normalisointi

Lue artikkeli