Pääkirjoitus
Juttu
|Luottamus
Rahapelijärjestelmä ja luottamus
Inka Silvennoinen – Teksti
Lisenssijärjestelmään siirtyminen huolestuttaa monia ongelmallisesti pelaavia ja heidän läheisiään, vaikka osa näkee siinä myös mahdollisuuksia parannuksiin. Tieto- ja tukipiste Tiltissä järjestettiin tammikuussa 2023 rahapelijärjestelmää koskevia keskusteluita, joissa nousi esiin paljon hyviä ja konkreettisia toimenpiteitä, joita mahdollisessa järjestelmämuutoksessa tulisi toteuttaa. Toisaalta ehdotusten rinnalla kulki toinen iso teema, epäluottamus.
Lisenssijärjestelmään siirtyminen huolestuttaa monia ongelmallisesti pelaavia ja heidän läheisiään, vaikka osa näkee siinä myös mahdollisuuksia parannuksiin. Huolen keskiössä ei välttämättä ole vain lisenssijärjestelmä, vaan epäluottamus siihen, millä perusteilla uudistusta tehdään ja millaisia taloudellisia tavoitteita sille asetetaan. Ajatus on, että kun raha on aina ennenkin ohjannut päätöksentekoa, ohjaa se sitä jatkossakin.
"Jos päättäjillä olisi tahtotila luoda reilu rahapelijärjestelmä, meillä olisi jo sellainen."
Tieto- ja tukipiste Tiltin kävijä
Keskustelussa puhe rahasta on korostunut huolestuttavasti
Vaikka viime vuosina on otettu askelia oikeaan suuntaan, jaan tämän huolen. Neljätoista vuotta peliongelman parissa työskennelleenä optimismi ja usko muutokseen on ollut välillä koetuksella. Lisenssikeskustelussa on huolestuttavasti korostuneet verotulot, lisenssimaksut ja se kuinka paljon valtion kirstuun saataisiin lisää täytettä.
”Rahapelaaminen on bisnestä ja on huoli, että raha puhuu.”
Tieto- ja tukipiste Tiltin kävijä
Pelihaittojen ehkäisy on vaarassa jäädä pakolliseksi sivulauseeksi. Tämä johtaa helposti siihen, että järjestelmä vaihtuu, mutta toistamme samat vanhat virheet. Ja niistä virheistä maksavat he, joilla on vähinten varaa hävitä.
Puheiden ja tekojen ristiriita ei rakenna luottamusta
Rahapeliongelmaan apua hakeneiden joukossa on paljon ihmisiä, joiden pelaaminen on alkanut jo lapsena kaupan rahapeliautomaatilla kenenkään puuttumatta.
He ovat eläneet elämänsä yhteiskunnassa, jossa rahapelaaminen ja rahapelimainonta on ollut läsnä arkisissa ympäristöissä, pelaamiseen on kannustettu, eikä riskeistä ole juuri puhuttu. He ovat vuosikausia seuranneet kuinka puheista huolimatta rahapelituotot ovat menneet rahapelihaittojen ehkäisyn edelle ja haavoittuvassa asemassa olevien suojeleminen on jäänyt tyhjäksi sanahelinäksi.
Luottamus päätöksentekoon ei ole korkealla
Yhteiskuntana olemme tuottojen keräämisen nimissä antaneet pienen joukon pelaajia hävitä kaikki rahansa ja ottaa enemmän luottoja kuin on mitenkään ikinä mahdollista maksaa takaisin. Kaiken tämän jälkeen he ovat liian usein jääneet vaille peliongelmaan tarvitsemaansa tukea ja hoitoa. Ei ihme, ettei luottamus päätöksentekoon ja yhteiskunnan vastuunottoon ole korkealla.
Toivelistalla konkreettisia tekoja
Rahapeliongelman kokeneiden toivelistalla on turvallinen ympäristö, joka ei tyrkytä rahapelejä.
Rahapelaajien itse ehdottamia konkreettisia keinoja turvallisen ympäristön luomiseksi
- Mainonnan ja markkinoinnin tiukka rajoittaminen
- Urheilusponsoroinnin kieltäminen
- Lasten ja nuorten suojelu kunnolla valvotuilla ikärajoilla
- Toimivat pakolliset pelinhallintavälineet
- Bonusten ja ilmaiskierrosten kieltäminen
- Mahdollisuus estää itseltään kaikki rahapelaaminen, myös täysin pysyvästi
Tieto- ja tukipiste Tiltin kävijät
Pelaajien toiveena on turvallinen arkiympäristö
Toiveena on myös valistusta pelaamisen riskeistä: rahapelien yhteydessä tulisi olla varoitustekstejä tupakan tapaan. Rahapelitoiminnan valvontaan tarvitaan kunnolliset resurssit ja toimintavaltuudet sekä rikkomuksista kunnolliset sanktiot peliyhtiöille. Yhteiskunnan tulee lisäksi varmistaa, että laadukasta tukea ja hoitoa on helposti saatavilla sitä tarvitseville.
Toiveet eivät ole kohtuuttomia. Kun rahapelijärjestelmää mahdollisesti uudistetaan, teillä päättäjillä on mahdollisuus vahvistaa luottamusta tai rikkoa sitä entisestään. Yllättäkää meidät, asettakaa ihmiset tuottojen keräämisen edelle!
Inka Silvennoinen
Kirjoittaja on Sininauhaliiton pelihaittatyön yksikön (Peluuri ja Tiltti) päällikkö, joka retkipyöräilee pitkin Suomea ja innostuu kaikesta täysillä.
Kirjoitus on ensimmäisen kerran julkaistu 8.6.2023 peluuri.fi-sivustolla.
Peluurin auttava puhelin 0800 100 101
Peluuri tarjoaa ammatillista tukea, vertaistukea sekä oma-apuvälineitä puhelimen ja verkon välityksellä. Avoinna ma–pe klo 12–18. Puhelu on maksuton ja voit asioida nimettömänä. Peluurin chat avoinna ma, ke ja pe klo 12–15.
Rahapelipolitiikasta
Erikoisartikkeli
Rahapelipolitiikka on politiikkaa rahasta, peleistä ja rahapeleistä
Haastattelu
Katse Eurooppaan: mitä Suomen on syytä oppia muiden maiden rahapelijärjestelmistä
Juttu