Piirroskuva. Kämmen, jossa on kourallinen erimuotoisia tabletteja ja pillereitä.

Artikkeli

|

Oikeudet

Riskinä huumeiden käytön rangaistavuuden poistossa on niiden normalisointi

Huumeet ovat aina haitallisia. Tavoitteena pitäisi olla mahdollistaa jokaiselle sellainen elämä, että huumeita ei tarvitsisi käyttää.

Ennaltaehkäisyyn pitää kiinnittää enemmän huomiota. World Drug Report[1] vuosittain osoittaa, että huumeet ovat aina haitallisia, ovat ne sitten laillisia, laittomia tai dekriminalisoituja. Suurimmat haitat, eli kuolemat, kognitiiviset vaikeudet, riippuvuus ja mielenterveyden ongelmat, ovat aina olemassa, kun huumeita käytetään.

International Narcotics Control Board[2] toteaa raportissaan, että Internetin kautta lisääntynyt huumeiden saatavuus on vaikeuttanut viranomaisten valvontatoimia, mikä on osaltaan edistänyt huumeiden käytön leviämistä ja normalisoitumista. Lisäksi sosiaalisen median kanavat ja muut nettialustat lisäävät huumeiden saatavuutta, mikä voi johtaa niiden normalisoitumiseen ja laajempaan käyttöön.

Piirroshahmo puhuu huolestuneena puhelimessa. Toisessa kädessä on kännykkä ja toinen käsi haroo hiuksia.

Miten ehkäistään huumeiden käyttöä?

Ennaltaehkäisyä kohdistetaan väestötasolla kaikille ihmisille, mutta ennaltaehkäisyä kohdennetaan myös riskiryhmille ja niille, joilla on jo ongelmia. Suomessa ja monessa muussa maassa on epäonnistuttu etenkin riskiryhmien ennaltaehkäisyssä, koska käyttäjiä ja kuolemia on niin paljon.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 12 keinoa ehkäistä huumekuolemia on tärkeä avaus toimenpiteiden kehittämiselle.[3] Jokainen käyttäjä ansaitsee mahdollisuuden saada apua, mutta onko käytön rangaistavuuden poisto oikea ratkaisu ja mitä sen pitäisi sisältää, jottei huumeiden käyttöä normalisoida ja hyväksytä terveellisenä elämäntapana?

Huumeiden normalisoitumisen myötä käyttö lisääntyy, minkä seurauksena haitat lisääntyvät ja ennaltaehkäisyä voidaan kyseenalaistaa, koska käyttöä ei rangaista. Tästä keskustelevat paljon etenkin Pohjoismaisen huumelainsäädännön kehittäjät.[4]

Muuttuvatko asenteet globaalisti?

Sosiaalipedagogi Staffan Hübinette[5] muistuttaa, että markkinoinnin ja tuotteiden laajemman saatavuuden myötä normalisointi kiihtyy. Kannabiksen ja muiden huumeiden dekriminalisoineet tai laillistaneet maat vaikuttavat globaaliin asennemuutokseen. Internet-näkyvyys normalisoi tuotteita ja trendejä, ja normalisoinnin myötä ennaltaehkäisy ja ongelmiin puuttuminen vaikeutuu.

Asenteiden muuttuessa voi käydä niin, että käytön ehkäisemisen, rajoittamisen ja vähentämisen tavoite korvataan pelkällä haittojen vähentämisellä. World Drug Report[1] nostaa esiin hoitoon pääsyn epätasa-arvoisuuden ja vaikeuden. Jos käyttö ei ole rangaistavaa, pitäisi tavoite siis olla, että käytöstä on silti aina seuraamuksia, jotka tukisivat ihmistä ja myös antaisivat hänelle mahdollisuuden valita päihdehoito. Tuen antamisen ja hoitopolun tarjoamisen olisi oltava mahdollista, eikä vain keskittyä vähentämään haittoja.

Piirroskuva. Kämmen, jossa on kourallinen erimuotoisia tabletteja ja pillereitä.

Mahdollisuus elää ilman huumeita

Suomessa toivoisin innovatiivisia ratkaisuja, sillä palvelurakenteet mahdollistavat ihmisen asettamisen tuen keskipisteeseen. Näen dekriminalisoinnin haasteeksi sen, miten kehitetään selkeät toimintatavat. Jos huumeiden käytöstä ei seuraa rangaistusta, pitää myös poliiseille, opettajille, sosiaalityöntekijöille ja työnantajille laittaa täysin uudenlaiset valtuudet silti puuttua myös huumeiden käyttöön ja hallussapitoon.

Mielestäni kaikella huumeiden käytöllä pitää aina olla seuraamuksia. International Narcotics Control Board kannustaa kansainväliseen keskusteluun ratkaisujen löytämiseksi.[2]

Itse pohdin Suomen nuorten kohdalla juuri digitaalisuuden vaikutusta huumeiden saatavuuden lisääntymisessä ja huumeiden normalisoitumisessa. Digimaailman kommunikointi pysyy pitkään salassa, jos kaikki tapahtuu netin kautta. Kuinka löydämme sen paikan ja kohdan, jossa pysäyttää nuoren huumeiden käyttö ennen kuin on liian myöhäistä?

Siksi uskon, että jos ihmisellä on huumeita hallussaan, ne pitäisi edelleen ottaa häneltä pois, ja jokaisen pitäisi saada tukea ja apua tilanteeseen kuuluvalla tavalla. Tarvitsemme puheeksiottoa ja puuttumista, joiden seurauksena pitäisi olla mahdollisuus elää ilman huumeita.

Huumausainepolitiikka voi perustua vain tosiasioiden tunnistamiseen, tutkittuun tietoon ja haluun auttaa vaikeuksiin joutuneita ihmisiä

Huumeiden käyttö, huumausaineiden laiton kauppa ja huumeiden käytöstä aiheutuvat haitat, myös kuolemat, lisääntyvät myös Suomessa. Pään pensaaseen laittamisen politiikka ei toimi: huumeiden aiheuttamaa pahaa ei saada kuriin lisäämällä huumekaupan valvontaa ja rangaistuksia.

Suomessa on käyty 2020-luvulla lisääntyvää keskustelua huumausainepolitiikasta. Valitettavasti keskustelu rajoittuu alan tutkijoihin ja toimijoihin, poliitikot eivät ole uskaltautuneet keskusteluun mukaan.

THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen kirjoittaa, miksi huumeiden käytön dekriminalisointi olisi perusteltu uudistus suomalaiseen huumepolitiikkaan. International Blue Crossin pääsihteeri Anne Babb kommentoi tekstiä arvioimalla, mitä haasteita dekriminalisointiin liittyy ja miten varmistetaan, että keskitytään ihmisen oikeuteen elää elämänsä ilman huumeita.

Pitkätukkainen nainen, jolla on korkeat poskipäät ja yllään anorakki. Taustalla on lautaseinää.

Anne Babb

Kirjoittaja on International Blue Crossin (IBC) pääsihteeri, jolla on kokemusta opiaattiriippuvaisten tukemisesta ja päihdepalveluiden johtamisesta. Nykyisessä roolissaan hän tarkastelee päihdeasioita IBC:n 37 jäsenmaan näkökulmista. Annen voimanlähde on kotimetsän marja- ja sienimaastot.

Pitkähiuksisen naisen hiukset valuvat molemmille olkapäille ja hänen kasvonsa ovat hieman kallellaan.

Emilia Lehikoinen

Piirtäjä on porvoolainen kuvataiteilija, joka öljyvärimaalauksen ohella tekee myös kuvituksia ja teatterilavastuksia.

Lähteet

[1] World Drug Report 2024. United Nations Office on Drugs and Crime, 2024.

[2] Report of International Narcotics Control Board 2023, United Nation, 5 March 2024.

[3] Kailanto S & Viskari I (toim.): Huumekuolemien ehkäisyn Suomen malli – Toimenpide-ehdotuksia ja ohjeita käytännön toteutukseen. Ohjaus 13/2023. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki 2023.

[4] Egnell S, Villman E & Obstbaum Y: Cannabis policy and legislation in the Nordic countries. A report on the control of cannabis use and possession in the Nordic legal systems. Nordic Welfare Centre, Stockholm 2019.

[5] Hübinette S: Presentation NordAN conference. Cannabis Industry and Legalization in Europe. Swedish Drug Policy Centre, Copenhagen 18 nov 2022.

Päihdepolitiikkaa

Seinäkkeen päällä on irtokirjainpalikoista koottuna sana Welcome.

Keskustelu

”Minulta meni kuukausia päästä korvaushoitoon”

Lue artikkeli

Erikoisartikkeli

Päihteiden käyttö ei ole yksilön asia

Lue artikkeli
Piirroskuva, jossa käsi pitelee tarjotinta, jolla on pullo, ruusu maljakossa ja lasi. taustalla näkyy kuljetusrobotin huomioviiri.

Juttu

Kotiinkuljetus

Lue artikkeli

Artikkeli

Miksi huumausaineiden käytön rangaistavuudesta kannattaisi luopua?

Lue artikkeli

Pääkirjoitus

All inclusive -hotelli ja Humen käänteinen giljotiini

Lue artikkeli