Puunukkea muistuttava hahmo istuu pöydän ääressä. Pöydällä on kannu ja kahvikuppi.

Juttu

|

Työllistymisedellytysten vahvistaminen

Työtön ja työtön

Itse kulloisenkin hallituksen yksi tärkeimpiä tehtäviä on työllisyys. Siis työllisyyden kehittäminen siten, että mahdollisimman moni olisi töissä ja saisi töitä. Hallitus ei itse luo työpaikkoja vaan ennemminkin mahdollisuuksia.

Työttömien joukko on laaja ja todella kirjava. Moni työllistyy nopeastikin. Sitten on heitä, joille ei löydy töitä pitkänkään ajan jälkeen.

Sitten on heitä, joille ei löydy töitä pitkänkään ajan jälkeen.

Pitkäaikaistyöttömyyden määritelmä on jotensakin sellainen, että kun olet ollut vähintään vuoden työttömänä, olet pitkäaikaistyötön.

Tuo työttömyyden laji on monella tapaa ikävä. Sieltä pois pääseminen takaisin työelämään vaikeutuu ajan kuluessa, ja monesti tähän liittyy muitakin ongelmia kuin itse työttömyys. Lisäksi pitkäaikaistyöttömyys on ikävän sitkeää sorttia. Se sulaa todella hitaasti.

Puunukkea muistuttava hahmo istuu ja katselee vieressään olevia kolmea isoa shakkinappulaa.

Olin aikanani työministerinä Juha Sipilän hallituksessa 2015–2019. Tuona aikana myös meidän iso haaste oli pitkäaikaistyöttömyys. Teimme monia toimenpiteitä, myös kiistanalaisia, työttömyyden taklaamiseksi ja työllisyyden edistämiseksi. Moni onkin autettavissa takaisin työmarkkinoille erilaisin täsmätoimin. On kuitenkin kiistatonta se, että osa työttömistä on pysyvästi työkyvyttömiä.

On kuitenkin kiistatonta se, että osa työttömistä on pysyvästi työkyvyttömiä.

Sipilän hallituksen aikaan tehtiin kahdesti ns. eläketukipäätös. Tuo hallituksen esitys nimettiin allekirjoittaneen mukaan Lex Lindströmiksi. Alun perin kyse oli Ilkka Taipaleen ideasta.

Tuolloin 60 vuotta täyttäneille pitkään työttömänä olleille tarjottiin mahdollisuutta tukeen, joka maksettiin niille, jotka ovat olleet työttöminä lähes yhtäjaksoisesti viisi vuotta. Tukea maksettiin vanhuuseläkkeelle siirtymiseen tai 65 vuoden iän täyttymiseen saakka. Muutama tuhat henkilöä tarttuikin tuolloin tähän mahdollisuuteen. Kysehän oli kertaluonteisista päätöksistä, ei pysyvistä.

Puunukkea muistuttava hahmo istuu pöydän ääressä. Pöydällä on kannu ja kahvikuppi. Taustalla seinällä on taulu.

Olen kuitenkin edelleen sitä mieltä, että se iso ongelma on jäänyt ratkaisematta. Osalle pitkäaikaistyöttömistä avoimet työmarkkinat eivät ole realismia.

Osalle pitkäaikaistyöttömistä avoimet työmarkkinat eivät ole realismia.

Tätä työkykyongelmaa tutkittiin Sipilän hallituksen aikana sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan toimeksiannosta. Tuon raportin Osatyökykyisten reitit työllisyyteen – etuudet, palvelut, tukitoimet (Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 43/2018) laativat tuolloin Raija Kerätär ja Tuija Oivo. Raportti on edelleen relevantti ja tarjoaa moneen asiaan vahvaa ja perusteltua tietoa.

Pieni puunukkea muistuttava hahmo seisoo lattialla isojen tuolien takana.

Yhä useammin käsitteet täsmätyökyky ja täsmäosaaminen osuvat eteeni. Ne ovat kuvaavia termejä. Työelämä vaatii usein täydellisiä osaajia, vaikka kyse on monesti enemmänkin täsmäosaamisesta.

Työelämä vaatii usein täydellisiä osaajia, vaikka kyse on monesti enemmänkin täsmäosaamisesta.

Tekisin, jos voisin, ison remontin. Se ei ole ilmainen. On ihmisille ja järjestelmälle suunnatonta resurssien haaskaamista, että työkyvyttömiä ihmisiä roikotetaan heille väärillä etuuksilla eli hakemassa töitä työttömyysturvan vastineeksi.

Ihminen hänelle oikean etuuden piiriin!

Hymyilevä, silmälasipäinen, kalju mies, jolla on lyhyt parta ja kauluspaita.

Jari Lindström

Kirjoittaja on entinen paperimies, kansanedustaja ja oikeus- ja työministeri. Jari toimii projektipäällikkönä Kotka–Haminan kehitysyhtiö Cursorilla sekä tekee selvitystä +55- vuotiaiden työllistymisestä.

Kuvat: Pixabay / Paraverse2024

Työllistyminen ei ole kaikille samanlaista